Op 9, 10 en 11 maart vonden weer de jaarlijkse Platformstudiedagen 2009 op Papendal plaats. De belangstelling was dit jaar met 15 deelnemers niet al te groot, het enthousiasme des te meer. Drie dagen lang is veel gediscussieerd over nieuwe ontwikkelingen in ons werk. Het accent lag daarbij de gehele dinsdag op het traject voor organisatie-vernieuwing dat onder auspiciën van de VOB in 19 bibliotheken is gestart, ook wel bekend als de 'goudklompjes'.
Harold Jansen van organisatiebureau De Limes (en collega van Jaap Peters, bij Platformleden niet onbekend) zette ons de hele dag aan het werk en aan het denken. Op buitengewoon inspirerende wijze en met vele voorbeelden maakte Harold duidelijk dat we op een andere manier naar organiseren en organisaties moeten kijken. Het Angelsaksische model' met veel hiërarchie, protocollen, controle en arbeidsdeling (zichtbaar gemaakt in de 'harkjes' of wel het organogram) heeft zijn langste tijd gehad. De toekomst is aan het 'Rijnlandse organiseren' dat het accent legt op kennis en kunde van de mensen direct op de werkvloer en in contact met de klant: het vakmanschap. Op die werkvloer en in dat vakmanschap ligt ook de kennis van de toekomst. Juist in die praktijk ontstaan de de nieuwe ideeën, de nieuwe producten die iedere organisatie nodig heeft. Of in termen van de dag: geef de 'doe-spreeuwen' de ruimte en dring de 'beslis-spreeuwen', de 'bedenk-spreeuwen' en de 'vink-spreeuwen' ver terug. De deelnemers weten nu precies wat hier bedoeld wordt.
Meer over het hele project is bij de VOB of op bibliotheek 2.0 te vinden.
Kenmerkend voor het hele project is de praktijk: aan de slag. Dat hebben we ook letterlijk genomen en in de loop van deze studiedagen zijn we ook opzoek gegaan naar onze eigen 'goudklompjes', de goudklompjes van de medezeggenschap. Op Papendal hebben we er twee opgedolven. Opvallend is dat beiden te maken hebben met de relatie tussen medezeggenschap en achterban:
de OR van Bibliotheek Nijmegen Zuid start nog deze maand met een OR-Café. Dat moet een ontmoetingsplek worden waar alle personeelsleden van de bibliotheek met elkaar en met OR-leden in gesprek kunnen over zaken die binnen de bibliotheek spelen. De OR draagt wel thema's aan (zoals werken in je eentje) maar het staat de deelnemers volledig vrij om daarover of over iets anders te praten. Er hoeft geen verslag en geen stellingname te komen maar de OR zal waar mogelijk met de besproken thema's verder gaan. De bedoeling is om deze OR-Cafés ieder kwartaal te houden.
En dan, wat erg leuk was en een eer dat het als “Goudklompje” wordt gezien: Ons eigen weblog van de O.R. geopend om aan iedereen die daarin geïnteresseerd is meer te vertellen over OR-werk en over de ontwikkelingen in Enschede. Daar kun je dan b.v. ook enkele foto's en een impressie van Papendal vinden.
Op dag 3 hebben we ons bezig gehouden met het evalueren van alles wat we op de 2e dag besproken hebben.
Wij als OR Enschede, hebben ons weblog kunnen laten zien via de beamer en hier werd enthousiast op gereageerd door de andere OR-ren. Verder hebben we ook e.e.a. kunnen vertellen over Twitter, onze eigen bieb-Hyves, en andere digitale zaken op onze biebsite.
Wij werden door onze medecollega's al snel "de Twittergirls" genoemd, omdat we in de schaarse vrije tijd nog gauw wel eens een Twitterberichtje stuurden aan onze achtergebleven collega's.
Daarnaast hebben we die dag een aantal workshops gevolgd.
De dagen waren zoals altijd weer enorm inspirerend en voor de twee (toen nog aspirant leden) een hele goede binnenkomer en nèt dat extra zetje wat nodig was voor hun om de definitieve keuze voor de ondernemingsraad te maken.
Daarnaast hebben we die dag een aantal workshops gevolgd.
De dagen waren zoals altijd weer enorm inspirerend en voor de twee (toen nog aspirant leden) een hele goede binnenkomer en nèt dat extra zetje wat nodig was voor hun om de definitieve keuze voor de ondernemingsraad te maken.
Doordat de groep dit keer niet heel groot was, maar wel erg gelijkwaardig, ontstonden er al gauw ook hele leuke informele contacten en zijn er afspraken gemaakt om elkaar op de hoogte te houden van nieuws etc. We hebben e-mail adressen uitgewisseld onderling en ook is besloten om via de website van het KGCA en het bibliotheekplatform elkaar en de aangesloten bibliotheken op de hoogte te houden.
Kortom, geweldige, verrijkende dagen, waar we met heel veel plezier op terug kijken.
Nog een paar foto’s ter illustratie.
Kortom, geweldige, verrijkende dagen, waar we met heel veel plezier op terug kijken.
Nog een paar foto’s ter illustratie.
2 opmerkingen:
Goed verslag zeg! Mooi om te lezen!
Leuk, geeft een goed beeld wat jullie gedaan hebben, Twittergirls!
Een reactie posten